Historiaa

Autourheilua jo 50 vuotta

Valkealan Urheiluautoilijoiden syntysanat lausuttiin 50 vuotta sitten Tuohikotin VPK:n talolla. Valkealan UA:n syntyyn vaikuttivat suuresti silloiset tuohikottilaiset autourheilun harrastajat Risto Seppä ja Kalevi Pyöriä. Valkealan UA perustettiin 6. toukokuuta 1965, jolloin kokoonnuttiin VPK:n talolle. Paikalla oli 42 henkeä päättämässä Valkealan Urheiluautoilijat nimisen rekisteröitävän yhdistyksen perustamisesta. Silloin myös harkittiin vaihtoehtona liittymistä joko Helsingin tai Inkeroisten Urheiluautoilijoiden alaosastoksi. Silloin jo nähtiin suhteellisen pienen alueen autourheilijoiden tahdon voima ja haluttiin, sekä myös päätettiin perustaa oma yhdistys. Puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Kalevi Pyöriä. Perustavan kokouksen yhteydessä liittyi seuran jäseniksi kaikkiaan 37 henkilöä.

Ensimmäisen hallituksen muodostivat Risto Seppä, Reijo Rämä, Reino Mäkinen, Urho Olin, Eero Pulkki ja Heikki Hämäläinen. Hallituksen varapuheenjohtajana toimi Urho Olin ja sihteerinä Laimi Rastas.

Toiminta alkoi toimitsijakoulutuksella ja noin kuukauden kuluttua perustamiskokouksesta järjestettiin ensimmäiset jäsentenväliset kilpailut. Seuran historian ensimmäinen kansallinen kilpailu järjestettiin 6.11.1965, jolloin ajettiin ST-kilpailu Valkeala Ajo. Nykyisin laji tunnetaan autosuunnistuksena. Ensimmäinen nopeuskilpailu järjestettiin 1966 Vekaranjärven jäällä. Jäärata-ajot jatkuivat vuosittain eri järvien jäällä huipentuen 1975 Kuusanlammella järjestettyyn SM-jäärataan. Ensimmäisen SM tasoisen kilpailun seura järjesti vuonna 1969. Kilpailu oli SM-ST-kilpailu.

Jokamiehenluokka tuli mukaan toimintaa 1976, jolloin tehtiin talkoilla ensimmäinen rata Heikki Rantakaulion hiekkamontulle. Toiminta oli tuolloin vilkasta ja harrastajat lisääntyivät nopeasti ja uusi rata tehtiinkin vuonna 1979 Vekaranjärven hiekkamontulle. Valkealan UA:n järjestämä Moottoriravit oli ensimmäisiä kansallisia jokamiehenluokan kilpailuita ja Syysrylläys oli puolestaan ensimmäinen kaksipäiväinen jokamiehenluokan kilpailu. Kouvolan Sanomat Syysrylläys on ollut SM tasoinen kilpailu vuosina 1981,1986 ja 2006. Kymenlaakson Ralli, yhdessä Kouvolan Autourheilukerhon kanssa järjestettynä, kuului kymmeniä vuosia kilpailutapahtumiin, kilpailua järjestettiin niin kansallisen kuin SM tasoisena. Valkealan UA on viime vuosina järjestänyt omana rallikilpailuna ValUA talvirallin joka pyritään järjestämään seuraavan kerran taas 2016. Nykyisen rallicross SM-sarjan osakilpailun on Valkealan UA järjestänyt Tykkimäen moottoriradalla sarjan alusta eli vuodesta 2004 alkaen. Lisäksi seura oli vahvasti mukana tuomassa rallicrossin EM-sarjaa takaisin Suomeen ja nimenomaan Kouvolaan. Siinä onnistuttiinkin niin hyvin, että vuonna 2014 kilpailu oli jo MM-osakilpailu.

Seurassa on jäsenenä n. 250 henkilöä vauvasta vaariin. Toiminta on muuttunut syntyajoista melkoisesti. Seuralla on ollut omat toimitilat Kouvolassa jo 38 vuotta. Seuran toiminta on kuitenkin säilytetty harrastepohjalla, joka on tulevaisuudessakin toimintamallina. Seuran toimitilat Kouvolan Viitakummussa Jukolantie 8:ssa ovat avoinna jäsenistölle tiistai-iltaisin ja silloin voi käydä kerholla kahvikupin ääressä ”ajamassa” edellisen viikonlopun kisoja uudelleen. Valkealan UA on julkaissut jäsenistölle suunnattua kerholehteä jo yli 30 vuoden ajan. Lehti ilmestyy 2-3 kertaa vuoden aikana. Seuran toiminta pitää sisällään paljon muutakin kuin vain kilpailuja. Ohjelmassa ovat mm. vireä naistoimikunta, virkistystoimintaa ja valmennustoimintaa.

Valkealan UA jatkaa vireää toimintaansa ja antaa lajin harrastajille mahdollisuuden olla mukana moottoriurheilun viehättävässä maailmassa.


© 2023 | Valkealan Urheiluautoilijat